Guidelines 2019

The International FINSA Award 2019 challenges students to explore the use of recyclable and sustainable materials in construction. The competition will showcase the work of the students and their tutors (if applicable), who support the design and development of the project, most importantly, the use of sustainable materials and design techniques.

Woodside Pavilion is a temporary structure designed to house practical art activities for the local community.

Conceived as an informal, pop-up space, the purpose of the pavilion is to engage and offer dialogue and collaboration between groups of people who do not normally have the opportunity to meet with or collaborate with practical artists. Coinciding with the Imagine Wirral year of Culture next year, the pavilion will host between 2 and 3 weeks of programming run by artists from the local community, designed for children, teenagers and adults.

Beyond offering a space to host workshops, talks and events, the aim of the project is to bring the local community together through architecture and design.

The aims of the project are to:

  • Reflect on the historical and geographical context, understanding the rich local history of Woodside that carries important meaning for the community.
  • Serve as a platform to invite and support a plurality of diverse voices and audiences.
  • House and be a focus for leading arts initiatives and activities and engage and collaborate with community groups active in the area.
  • Be a flexible or modular design that can be taken down easily and transported to other locations across to borough, where it will be used for other programming and create a sense of continuity for the community.
  • Be architecturally innovative and use solely or predominantly Finsa materials (a small budget has been set aside for exceptional additional materials).

Criteria:

The panel will judge the competition in terms of the following criteria:

  • Considering the design might be built, full details of every mesh has to be provided.
  • The design of the multipurpose space must consider the needs of both children and the elderly, including safety, accessibility and interaction.
  • The design must be efficient, using sustainable and/or recyclable materials.
  • The design must be an efficient one, using materials which are sustainable and which are recycled and/or recyclable
  • All designs remain the intellectual property of the architect however the winning design itself will remain the property of International Finsa Award (FINSA UK LTD).
  • Portfolios will be judged on originality, demonstration of creativity and relevance to the project.
  • The total cost of materials and construction cannot exceed £15,000

The Jury

Eligibility requirements:

Students or graduates being no more than 5 years post graduate of Architecture and/or Design, as part of a team of 2 members or alone.

Prize for the overall winner:

The winner project will be built in the Woodside area of Birkenhead, and its designer(s) will be invited to supervise its construction.

Upload guidelines

File requirements:
  • Single file
  • ZIP or RAR Format
  • 150MB or less
Included in the compressed file:

  1. Poster:
  2. Size
    Din A1
    Format
    PDF
    Layout
    Landscape
    DPI
    300
    Resolution
    7016 x 9933 pixels
  3. Any other file(s) to be considered
    • PDF Format
  4. Raw files you used to compose the poster

Please note we ask for the files you used to compose the poster to use them on any layout we might need to promote your work through different platforms in case your project is shortlisted and exhibited.

Location/Size of the area available for the design:

Woodside is a small riverside locality in Birkenhead, on the Wirral Peninsula, England, situated almost opposite Liverpool Pier Head across the River Mersey.

Woodside is situated on the eastern side of the Wirral Peninsula, adjoining the River Mersey to the east. Woodside is about 5.5 km (3.4 mi) south-south-east of the Irish Sea at New Brighton and about 10.5 km (6.5 mi) east-north-east of the Dee Estuary at Thurstaston. The area is at an elevation of between 0–11 m (0–36 ft) above sea level.

Google Maps

Registration:

  • Participants may only register via the registration form available in our website.
  • Participants may only register once.
  • Registration is not transferable.
  • New participants may register by completing the form available via the Registration menu in the website.
  • Once registered, participants can modify their personal data and project by email (ifa@finsa.com) or on the site.

Anonymity:

The decision of the judging panel will be taken with absolute freedom, discretion and independence under the criteria that they consider to be the most suitable in accordance with the objectives of the competition.

Judges decision is final and their verdict will be published on ifa.finsa.com

Submissions:

Through our website ifa.finsa.com

With the submission of the designs to the competition, participants guarantee that they will not provide materials that infringe on any intellectual property or third-party rights, and thus release absolutely Finsa (Financiera Maderera S.A) of all liability for breach of any rule or infraction of the third-party rights on the part of the participants, assuming the obligation to keep Finsa (Financiera Maderera S.A.) free of all responsibility in such as case. Participants in the contest grant Finsa (Financiera Maderera S.A.) the exploitation rights of the images submitted, including the rights to use, disseminate, distribute, exhibit, use in public communications, release, reproduce on the internet or any other audiovisual media, display or exhibition, of the designs submitted.

Responsibility of the designer:

The designers of the works submitted will be responsible for any claims made in relation to the authorship of the designs and possible cases of plagiarism related to the same.

Download the competition guidelines in PDF